Jedzenie Na Szybko

Szybkie Przepis na zapiekankę:

 

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • sól
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 700 g cukinii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz
  • 1-2 łyżeczki tymianku
  • sok i starta skórka z ½ cytryny ekologicznej
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • olej do formy
  • 1 słoik zielonych oliwek nadziewanych suszonymi pomidorami
  • 3 jajka
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 100 ml mleka
  • 200 g sera feta

Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki o grubości ok. 1 cm. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 15 minut.

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Cukinię oczyszczamy i kroimy w grube słupki. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek przez 3-4 minuty, dodajemy cebulę, czosnek i ponownie podsmażamy przez 1-2 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, skórką z cytryny i odrobiną soku z cytryny. Zalewamy bulionem i gotujemy ok. 4 minut, a następnie doprawiamy do smaku.

Ziemniaki odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Połowę przekładamy do żaroodpornej formy wysmarowanej olejem. Oliwki osączamy i kroimy na pół, układamy wraz z cukinią na ziemniakach, a następnie przykrywamy pozostałymi plasterkami ziemniaków.

Jajka, śmietanę i mleko roztrzepujemy, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie równomiernie rozlewamy na zapiekance. Zapiekankę pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 15 minut. Fetę osączamy i rozdrabniamy widelcem. Posypujemy nią zapiekankę i pieczemy w tej samej temperaturze przez kolejne 15-20 minut na złoty kolor.



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl